I 2017 lanserte Sodexo et miljøkonsept kalt «Overskuddsmat» i personalrestauranten på DNBs hovedkontor i Bjørvika, som reduserer matavfallet med hele to tonn i året.
DNB’s kantine er Norges største restaurant, med over 3500 besøkende hver dag. Her finner man et moderne serveringskonsept med flere matboder, kaffebar med egen barista og kiosk. Ansatte og gjester kan glede seg over blant annet en varm kjøttrett og en varm fiskerett - hver eneste dag. Dette stiller naturligvis store krav til planlegging og innkjøp.

- Med 5000 ansatte er det helt naturlig at personalrestauranten vår har et stort utvalg. Det er mange ting å ta hensyn til, og logistikken må være god for at alt skal gå opp. De ansatte på kjøkkenet er veldig flinke når de kjøper inn mat, men uansett hvor godt man planlegger blir det er ofte litt mat til overs, sier Stephan Härdi, Food & Beverage Manager i DNB.

  

Overskuddsmat til en billig penge

For å slippe å kaste mat som ikke blir spist, har Sodexo i samarbeid med DNB utviklet konseptet «Overskuddsmat». Når kantinen stenger for dagen, sjekker de ansatte hvor mye mat som er til overs, og lager matbokser med overskuddsmaten i. Denne maten kan deretter DNBs ansatte kjøpe og ta med seg hjem.

- Matsvinn på grunn av overproduksjon er det verste vi ser, og noe vi må bli kvitt. For oss er det viktig at all maten spises opp, og at emballasjen kan gjenvinnes.
Vi er et stort selskap som må ta ansvar hele veien og hjelpe kundene våre med å ta enkle valg

sier Christian Hallemyr, Development & Deployment i Sodexo.

Foto: Duni

Miljøvennlig emballasje fra Norengros

Emballasjen som brukes til til overskuddsmaten er laget av et miljøvennlig og fornybart råstoff kalt bagasse.

Bagasse er utvunnet av sukkerrør og kan kastes i matavfallet på vanlig måte -enda en bonus som kommer miljøet til gode.

Sodexo har hatt ansvaret for DNBs personalrestaurant i Bjørvika siden 2012. Hallemyr kan fortelle at resultatene de nå har oppnådd, ikke hadde vært mulig uten gode samarbeidspartnere.

For at vi skal nå målene våre om en bedre og mer bærekraftig fremtid for alle, er vi avhengig av å spille på lag med kundene og samarbeidspartnerne våre. Vi jobber derfor med Norengros som totalleverandør, som leverer alt av forbruksvarer til oss – alt fra renholdsprodukter til emballasje. For oss er det enkelt å forholde oss til èn leverandør som har alt.

- Sodexo er en veldig spennende kunde, fordi de er så frempå når det gjelder miljø og ønsker å ta et stort samfunnsansvar i likhet med oss, sier Gøril Nesje, Storkundeansvarlig i Norengros. Som Norges største leverandør av forbruksvarer til privat og offentlig sektor, har vi et samfunnsansvar og et kundeansvar til å finne de riktige produktene til kundene våre. For DNB Bjørvika har vi sammen med Sodexo derfor utviklet et miljøvennlig emballasjekonsept som et ledd i å redusere matavfallet.